Over de bijwerkingen van synthetische hormonen

Natuurlijk kunnen we alle voordelen gaan bespreken van een hormonen kuur. Het is echter belangrijk om ook bekend te zijn met de nadelen. Het is belangrijk om te weten wat er allemaal aan voordelen en nadelen geldt. Een testosteron kuur kan je gezondheid en je lichaam namelijk ook aantasten. Het is daarom goed en belangrijk om hier rekening mee te houden. De nadelen kunnen zo groot zijn dat je besluit om toch maar geen anabolen kuur te gaan volgen. Voor veel sporters wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en kiezen voor natuurlijke testo boosters.

Graag maken we een opsomming van de nadelen van een anabolen kuur. Tijdelijke gezondheidsproblemen en ook permanente gezondheidsproblemen kunnen optreden. De meeste bijwerkingen hebben we in dit artikel samengevat.

Let wel dat deze bijwerkingen gelden voor de synthetische steroiden. Supplementen zo als op onze testosteron pagina kennen bij normaal gebruik geen vervelende bijwerkingen.

Veelvoorkomende bijwerkingen

Het is goed om stil te staan bij de mogelijke bijwerkingen van synthetische hormonen. Het is namelijk zo dat je hier last van kunt krijgen. Denk hierbij aan pijn, jeuk en irritatie bij de injectieplaatsen als de epo via een injectie wordt toegediend. Paracetamol kan prima gebruikt worden als u pijn heeft na een injectie. Ook kun je last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen krijgen en kun je sneller geïrriteerd raken als je anabolen gaat gebruiken. Daarnaast kun je bij het gebruik van een testosteron gel ook last krijgen van een jeukerige huid, een rode huid of huid uitslag krijgen.

Minder voorkomende bijwerkingen

Men kan meer last krijgen van puisten en acne, men heeft meer last van hoofdpijn dan normaal men kan een gevoelig borst krijgen. Daarnaast kunnen er maag- en darmklachten voorkomen. Het is ook mogelijk om meer last te krijgen van diarree en buikpijn. Men kan kaler worden of meer lichaamsbeharing krijgen. Ook is het mogelijk dat men meer gaat blozen en een hogere bloeddruk krijgt. Vrouwen kunnen last krijgen van baardgroei en een lagere stem.

Wees niet bang!

Dit zijn allemaal mogelijke bijwerkingen, het wil natuurlijk niet zeggen dat deze bijwerkingen bij iedereen voorkomen. Het kan bij jou voorkomen. Het is natuurlijk wel goed om hier vooraf goed over na te denken en bij stil te staan. Het is wat moeilijker om het probleem op te lossen als het er al is. Voorkomen is beter dan genezen.

Mogelijke bijwerkingen van anabolen

misvormde spieren door bijwerkingen anabolen

 • Er ontstaat meer acne op je hoofd, op je rug en ook op de borstkas
 • De ontwikkeling van borstvorming bij mannen. Het verschijnsel wordt ook wel gynaecomastie genoemd en het komt door oestrogeenvorming in het lichaam.
 • Ernstige leveraandoeningen, waaronder tumoren, geelzucht en levercirrose. Het zijn problemen welke niet bij iedereen voor zullen komen, maar vooral bij mensen die teveel anabolen innemen of teveel anabolen kuren volgen. Het gaat hier vooral om anabolen kuren welke oraal ingenomen worden.
 • Klachten van het maagkanaal en ook van het darmkanaal. Er kunnen bloedingen ontstaan.
 • De prostaat vergroting bij mannen. Ze kunnen hier moeilijkheden mee krijgen bij het plassen.
 • Een hoge bloeddruk
 • Een opgezwollen gezicht door het vasthouden van vooral vocht
 • Striemen op de huid door een te snel groeiende spiermassa
 • Het afnemen van het goede cholesterol in het lichaam
 • Kleinere ballen krijgen
 • Te zware spieren voor de pezen. De spieren groeien namelijk wel door, maar niet de pezen. De pezen kunnen afscheuren.
 • Impotentie terwijl er een verhoogde seksuele lust is in het lichaam
 • Een stoornis in de stolling van het bloed. Een klein wondje kan daardoor veel tijd innemen om te helen.
 • Vrouwen krijgen meer mannelijke kenmerken. Ze krijgen meer haargroei op het gezicht en ook een lagere stem. Daarnaast kan hun menstruatiecyclus ontregeld worden. ook zullen de vrouwelijke geslachtskenmerken verminderen.

Daarnaast kun je ook nog eens ernstige en serieuze hartproblemen krijgen wanneer je een anabolen kuur gaat volgen. Uit wetenschappelijk onderzoek kun je sneller hartfalen krijgen. Testen en onderzoeken hebben dit bevestigd.

Een anabolen kuur, spiergroei kuur, testosteron kuur hoe jet het ook wilt noemen,  is niet zonder risico’s. Ook de kwaliteit van de verschillende anabolenkuren zijn sterk verschillend. Hierdoor is de kans nog groter, dat je een slecht effect op je gezondheid zult ervaren. Er zijn veel verschillende soorten en merken anabolen kuren op de markt. Het is hierdoor moeilijk om de goede kuren te onderscheiden van de minder goede kuren.

Het is slim om de kuren te bespreken met je arts om zo een goed inzicht te krijgen in de mogelijkheden om de minder goede anabolen kuren uit te sluiten.

Niet voor jongeren onder de 22 jaar

Bij jongeren onder de 22 jaar is de testosteron productie nog optimaal. Door nog meer testosteron te gaan innemen zal er een verstoring ontstaan. Hierdoor kan zelfs de groei van iemand stil komen te liggen. Het is daarom beter om geen anabolen te gebruiken als je jonger bent dan 22 jaar.

Kies voor kwaliteit

Als je anabolen gaat gebruiken dan is het natuurlijk belangrijk om bij de bijwerkingen stil te staan. Ook is het goed om te kijken naar welke verschillende anabolen er op de markt zijn. Kies alleen voor de beste kwaliteit om zo een goed beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden. Kijk ook naar een leverancier welke al vele jaren in de markt is. Je wilt natuurlijk geen namaak anabolen kopen. Het is jammer van je geld en kan ook schadelijk voor je gezondheid zijn.

Bijwerkingen anabolen

Soorten steroïden
Anabole steroïden (AS) zijn een goed middel als je de intentie hebt om je atletische prestaties te verbeteren. Een afweging die hierbij echter gemaakt dient te worden bij gebruik is het optreden van eventuele bijwerkingen die mogelijk je gezondheid flinke schade kunnen opleveren. Je dient je dus goed in te lezen voordat je overgaat tot de aankoop van AS. Aangezien AS effect hebben op verschillende van je organen, kan er een flink aantal bijwerkingen optreden. Algemeen genomen hebben oraal ingenomen steroïden meer verschillende soorten bijwerkingen dan steroïden die ingenomen worden door middel van een injectie. Daarnaast is ook het type anabole steroïden van belang bij eventuele voordelige en nadelige effecten. Vooral de orale steroïden bevatten een groep 17-alkyl moleculen welke schadelijke effecten in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken, waarbij met name de lever beschadigd kan raken.

Te hoge dosis
Een van de problemen bij atleten, waarbij specifiek naar krachtsporters en bodybuilders wordt gekeken, is het gebruik van orale en injecteerbare anabole steroïden tegelijkertijd, iets dat ook wel ‘stacking’ genoemd wordt. Daarnaast gebruiken zij ook vaak doseringen die vele malen de aanbevolen dosering overstijgt. Dit kan oplopen tot wel 40 keer. Het aantal bijwerkingen en de ernst hiervan is daarom ook erg variabel. Deze hangen af van verschillende soorten factoren, waaronder het type geneesmiddel dat gebruikt wordt, de dosering hiervan, de eventuele gebruiksduur en de gebruikers individuele gevoeligheid en respons.

De lever

Invloed anabole steroïden op de lever

Anabole steroïden hebben vaak een slechte invloed op de lever. Dit geldt met name voor anabole steroïden die oraal ingenomen worden. De soort steroïden die via injectie genomen worden, zoals testosteron cypionate en testosteron enanthate, lijken minder ernstige gevolgen voor de lever te veroorzaken. Er zijn echter wel gevallen bekend waarbij na het injecteren van nortestoseron en testosteron esters laesies op de lever gevonden zijn. De invloed van anabole steroïden op de individuele leverfunctie is dan ook uitgebreid bestudeerd. Veel studies hierover zijn gedaan bij ziekenhuis patiënten die langdurig behandeld zijn voor bepaalde ziekten, zoals bloedarmoede, een ontoereikende functie van de nieren, impotentie en een slecht functioneren van de hypofyse.

Effecten op de lever

In verschillende klinische studies is gebleken dat het gebruik van anabole steroïden resulteert in een verslechterende leverfunctie, met daarbij specifiek het uitscheidingsmechanisme dat slechter gaat werken. Daarnaast werd er waargenomen dat er galstuwing in de lever kan plaatsvinden. Symptomen hiervan zijn jeuk, geelzucht en peliosis in de lever. Bij peliosis in de lever ontstaan er cystes met bloedvaten in de lever die extreem kunnen gaan bloeden. Dit kan leiden tot een woekering van bindweefsel en hoge bloeddruk. Als een cyste breekt, kan er bovendien een fatale interne bloeding optreden.

Tumoren

Bovendien kunnen er tumoren in de lever ontstaan, zowel goedaardig (adenoom) als kwaadaardig ( een zogeheten hepatocellulair carcinoom). Er zijn aanwijzingen dat tumoren in de lever worden veroorzaakt doordat sommige anabole steroïden een 17-alpha-alkylgroep aan moleculen bevatten. Over het algemeen zijn de tumoren goedaardige adenomen, welke verdwijnen bij het stoppen van het gebruik van anabole steroïden. Maar er zijn aanwijzingen dat de toediening van steroïden bij sporters soms leidt tot hepatische carcinomen, oftewel kwaadaardige tumoren. Deze afwijkingen blijven vaak asymptomatisch, aangezien lever tumoren niet in alle gevallen tot een afwijking in het bloed leiden. Bloedtesten zijn een algemene manier waarop de functie van de lever gemeten wordt.

Beschadiging cellen

Het gebruik van AS wordt verder geassocieerd met een verhoging van de leverenzymen in het bloed, waaronder gamma-glutamyltranspeptidase (GGT), alkalische fosfatase (AP), aspartaat aminotransferase (AST), alanineaminotransferase (ALT) en lactaat dehydrogenase (LDH). De eerder genoemde enzymen zijn aanwezig in de levercellen in hoge concentraties en er ontstaat hierdoor een stijging van de plasmaspiegel in het bloed tijdens de beschadiging van deze cellen of tijdens een verhoogde permeabiliteit van hun membraan. Dit betekent concreet dat deze verhoogde niveaus alleen optreden bij beschadiging van de cellen van de lever. Hier zijn echter bij longitudinale studies bij atleten tegenstrijdige resultaten over gevonden. In bepaalde studies werden verhoogde enzymen levels gevonden, terwijl dit in overige studies afwezig bleef. Bij de studies waarbinnen stijgingen gevonden werden, waren de waarden echter maar licht verhoogd en normaliseerden binnen een paar weken na onthouding van de anabole steroïden.

Mannelijk voortplantingssysteem

Invloed anabole steroïden op voortplantingssysteem
Anabole steroïden zijn afgeleiden van testosteron. Testosteron heeft vooral veel invloed op het voortplantingssysteem. Hierom is het niet verwonderlijk dat de bijwerkingen van AS onder andere bij het voortplantingssysteem voorkomen. Gebruik van steroïden kan onder andere leiden tot hoger dan lichaamseigen concentraties in het bloed van testosteron of testosteron afgeleiden. Hierdoor wordt de natuurlijke aanmaak en afgifte van het luteïniserend hormoon (LH) en het follikel stimulatie hormoon (FSH) verlaagd. Langdurig gebruik van anabole steroïden in een hoge dosering kan verder leiden tot een onvoldoende zijnde functionering van de geslachtsklieren, als gevolg van verminderde concentraties van LH, FSH en testosteron.

Abnormale invloeden sperma
Er zijn prangende aanwijzingen dat de lengte van gebruik, de hoeveelheid en de chemie van de anabole steroïden sterk van invloed blijken op de serumconcentraties van gonadotrofinen. Een lichte afname van de uitgave van gonadotrofinen kan een verschrompeling van de testikels veroorzaken, mede als een vermindering van de productie van sperma. Tevens wordt er bij atleten gemeld dat er een meer abnormale spermacellen, spermacellen met beïnvloed DNA en azoöspermie gevonden worden. Na een stop in het gebruik van anabole steroïden zullen de testikel functies zich meestal binnen een aantal maanden herstellen. Soms kan de schade echter permanent zijn en dient er medisch advies ingewonnen te worden.

Gonadotrofinen
In de sport bodybuilding, waarbij er bij gebruik van anabole steroïden meestal meteen hoge doseringen gebruikt worden, wordt na een stop in gebruik vaak chorio-gonadotrofinen toegediend. Dit wordt gedaan om de testikels te stimuleren om hun functie weer te gaan uitoefenen. Hoe doeltreffend deze therapie uiteindelijk is, is verder niet bekend. Sommige studies geven verder de indicatie dat het gebruik van meer dan een type anabole steroïde tegelijkertijd, ook wel ‘stacking’ genoemd, een grotere remming van de testikel functies creëert dan het geval zou zijn met een enkele steroïde. Na het stoppen met de steroïden keert in de meeste gevallen de vruchtbaarheid binnen enkele maanden terug. Er zijn echter gevallen gemeld waarbij de zeer verslechterde functie van de geslachtsorganen langer dan een periode van twaalf weken duurde.

Gynaecomastie
Een zeer beruchte bijwerking van anabole steroïden bij mannen is de aanmaak van borstweefsel (gynaecomastie). Gynaecomastie wordt veroorzaakt door verhoogde niveaus in de aanmaak van oestrogenen, welke een primair vrouwelijk geslachtshormoon zijn. Oestradiol en oestron worden bij mannen gevormd door aromatisering en omzetting van de anabole steroïden in het bloed. De onnatuurlijke niveaus van oestrogenen in het bloed die door deze omzetting ontstaan stimuleren bij mannen de groei van borsten. In het algemeen is dit een onomkeerbare bijwerking, alhoewel er geopereerd kan worden.

Libido

Anabole steroïden kunnen het libido beïnvloeden. Hoewel hier nog maar een paar onderzoeken over gepubliceerd zijn, blijkt tijdens het gebruik van AS het libido of de lust te intensiveren, alhoewel tegelijkertijd het voorkomen van erectiestoornissen kan toenemen. Dit is op het eerste oog tegenstrijdig, maar het libido is afhankelijk van de androgene niveaus, terwijl het krijgen van een erectie hier niet van afhankelijk is. Aangezien lust en agressiviteit zijn verhoogd tijdens het gebruik van steroïden, kan er een verhoogd risico ontstaan op aanrandingen. Op dit onderwerp rust echter een taboe binnen de wereld van het gebruik van anabole steroïden.

Vrouwelijk voortplantingssysteem

fitness voor vrouwenInvloeden menstruatie cyclus
In het vrouwelijk lichaam wordt normaal gesproken een lichte hoeveelheid testosteron aangemaakt. De kunstmatige inname van steroïden zal, net als bij mannen, bij vrouwen invloed uitoefenen op de hersenen. Een verhoging van de androgenen in het bloed zal ook bij vrouwen de productie van oestrogenen, progesteron, LH en FSH remmen. Dit leidt mogelijk tot een vermindering bij de vorming van ei blaasjes, het remmen van de ovulatie en het kan onregelmatigheden in de menstruale cyclus veroorzaken. De onregelmatigheden in de menstruatiecyclus zijn onder andere te vinden in een verlenging van de fase waarin de ei blaasjes groeien, een verkorting van de periode tussen de ovulatie en de menstruatie en het uitblijven van de periodieke bloedingen. Alhoewel deze veranderingen vaak sterker zijn en meer voorkomen bij jongere vrouwen, kan dit van persoon tot persoon sterk verschillen. De effecten van de doseringen van anabole steroïden op de hersenen, zoals deze doseringen over het algemeen gebruikt worden tijdens het sporten, is bij vrouwen nauwelijks bestudeerd.

Overige bijwerkingen
Verdere bijwerkingen van anabole steroïden bij vrouwen zijn een verhoogd libido en een vergroting van de clitoris. Het gebruik van steroïden door zwangere vrouwen kan leiden tot een groeiachterstand bij de foetus. Het gebruik van steroïden kan in sommige gevallen mogelijk leiden tot de dood van de foetus. Deze bijwerkingen zijn echter nooit uitgebreid in een studie behandeld. Het is echter logisch om aan te nemen dat de ernst van de bijwerkingen verbonden zijn aan de genomen hoeveelheid, de gebruiksduur en de chemische structuur van het geneesmiddel.

Specifiek bij vrouwen
Verder voorkomende bijwerkingen van anabole steroïden die specifiek bij vrouwen voorkomen zijn acne, haaruitval waarbij een mannelijk kaalheidspatroon voorkomt, een terugtrekking van de aangezichtshaarlijn, een toename in vrijmoedigheid, een verlaging van de stem, een toename in gezichtshaar en de verschrompeling van borstweefsel. Een verlaging van het stemgeluid, de verminderde borstgrootte, de hypertrofie van de clitoris en de haaruitval kunnen over het algemeen niet terug gedraaid worden. Vrouwen die regelmatig anabolen gebruiken, kunnen verder grovere gelaatstrekken, een mannelijke vorm van gespierdheid en een ruwere huid ontwikkelen.

Kinderen
Bij het gebruik van anabole steroïden door kinderen komen de volgende mogelijke bijwerkingen voor: virilisatie (de ontwikkeling van sterke mannelijke kenmerken), gynaecomastie en een vroegtijdige sluiting van het uiteinde van het pijpbeen in de hersenen, wat resulteert in een stopzetting van de lengtegroei. Anabole steroïden dienen alleen aan kinderen gegeven te worden in het geval van medische noodzaak en alleen door professionals.

Cardiovasculair systeem

Studies cardiovasculaire systeem

Anabole steroïden hebben verder effect op het cardiovasculaire systeem en op het profiel van de lipiden in het bloedserum. Er zijn verhoudingsgewijs weinig studies gedaan om het effect van anabole steroïden op dit systeem te registeren. Er zijn bijvoorbeeld geen longitudinale studies gedaan naar het effect van anabole steroïden bij het voorkomen van cardiovasculaire problemen in de bevolking en de hieraan gerelateerde sterftecijfers. De onderzoeken die wel gedaan zijn, zijn gericht op het mogelijke risico om hart- en vaatziekten te ontwikkelen, met name het effect van steroïden op de hoogte van de bloeddruk en de in het plasma voorkomende lipoproteïnen. In de meeste transversaal studies blijken er tussen het serum van cholesterol en de triglyceriden van gebruikers en de controlepersonen geen verschillen te zitten.

Cholesterol

Het is echter wel zo dat bij het gebruik van anabole steroïden het totale cholesterol een neiging tot stijgen heeft, terwijl er een duidelijke verlaging plaats vindt bij het HDL, tot verder onder de normale niveaus. Het LDL vertoont uiteenlopende reacties: er kan een lichte verhoging plaats vinden, maar er kan ook geen enkele verandering plaats vinden. De niveaus van het totale cholesterol lijken te worden bepaald door de soort sport welke wordt beoefend door de gebruiker in kwestie. Bestaat een groter gedeelte van de training uit de zogeheten aerobe oefening, dan wordt het versterkte effect van anabole steroïden gecompenseerd door een oefening-geïnduceerd versterkt effect, wat kan leiden tot een algehele afname van het totale cholesterol. Aerobe training lijkt echter niet de oplossing om de door de steroïden veroorzaakte daling van het HDL, en de sub fracties HDL-2 en HDL-3 daarvan, te compenseren.

LDL

Het exacte effect van anabole steroïden op LDL is verder onbekend. Het blijkt dat steroïden het hepatische triglyceride lipase (HTL) en de lipoproteïne lipase (LPL) beïnvloeden. Mannen hebben over het algemeen een hoger niveau van HTL, terwijl vrouwen een hogere niveau aan LPL hebben. HTL zorgt voor de goedkeuring van het HDL, terwijl LPL de zorg draagt voor de cellulaire opname van vrije vetzuren en glycerol. Androgenen en anabole steroïden bevorderen HTL, wat vermoedelijk resulteert in verlagingen in het serum van het HDL.

Triglyceriden

Hoe anabole steroïden op triglyceriden inwerken, is niet bekend. Er wordt gedacht dat in principe lage doseringen al afwijkingen kunnen veroorzaken in het triglyceride niveau van het serum, maar het kan niet uitgesloten worden dat een hogere dosering zorgen voor een verhoging.

Bloeddruk

Er bestaat geen eensgezindheid over hoe anabole steroïden invloed hebben op de bloeddruk. Dit antwoord is mogelijk afhankelijk van de dosis die toegepast wordt. Er zijn gegevens beschikbaar welke lijken aan te geven dat hogere doseringen de diastolische bloeddruk verhogen, terwijl lagere doseringen geen enkel effect sorteren. De eventuele verhogingen in de diastolische bloeddruk verminderen binnen 6 tot 8 weken na het stoppen met steroïden. Het blijkt dat herhaald gebruik van steroïden de diastolische bloeddruk niet beïnvloeden tijdens de periodes dat er geen gebruik plaats vindt.

Lange termijn effecten

Alhoewel de effecten van anabole steroïden een slechte invloed schijnen te hebben op de mogelijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zijn er geen duidelijke gegevens beschikbaar over hoe dit in de lange termijn verloopt. De meeste van de hierboven genoemde bijwerkingen verdwijnen binnen 6 tot 8 weken na het stoppen met de steroïden. Het is echter verder niet onderzocht of de veranderingen in het hart terug gedraaid kunnen worden.

Psychologische bijwerkingen

Mogelijke psychologische bijwerkingen
Het gebruik van anabole steroïden kan het gedrag negatief veranderen. Verhoogde niveaus van testosteron worden geassocieerd met negatief ervaren gedrag bij mannen, waaronder een verhoogd niveau aan agressiviteit en een verhoogd libido. Verhoogde agressiviteit kan handig zijn tijdens de prestaties binnen een atletische training, maar kan ook leiden tot openlijk geweld in de publieke ruimte. Er zijn registraties gedaan van gewelddadige en criminele uitbarstingen bij personen die verhoogde doseringen aan steroïden gebruikten. Andere mogelijke bijwerkingen van anabole steroïden zijn paranoia, slaapstoornissen, euforie, pathologische angst, verwardheid en hallucinaties.

Ontwenningsverschijnselen
De gebruikers van anabole steroïden kunnen daarnaast ontwenningsverschijnselen ontwikkelen tijdens het stoppen met het gebruik. Deze ontwenningsverschijnselen doen zich onder andere voor in de vorm van agressief of gewelddadig gedrag, een depressie waarbij suïcidaal gedrag kan voorkomen, sterke wisselingen in stemming en in extreme gevallen zelfs een acute psychose. Het is tot op heden onbekend welk type persoon een vergroot risico loopt op deze bijwerkingen. Het is logisch om aan te nemen dat dit van persoon tot persoon zeer verschillend is. Sommige mensen doen een poging de ontwenningsverschijnselen te verminderen door de inname van menselijke chorio-gonadotrofinen (hCG), om op deze manier de lichaamseigen testosteron productie te vergroten. Het is echter onbekend in welke mate het gebruik van hCG ook daadwerkelijk de ontwenningsverschijnselen verbeterd of dat het hier grotendeels om een placebo effect gaat.

Extra bijwerkingen

Algehele fysieke bijwerkingen
Naast de hierboven genoemde bijwerkingen zijn er nog verscheidene anderen gemeld. Bij mannen en vrouwen komt acne veel voor, evenals vergroting van de talgklieren, een vergrote uitscheiding van talg, haaruitval en zogeheten ‘mannelijke kaalheid’). Er zijn verder aanwijzingen dat het misbruik van anabole steroïden het immuunsysteem kan verslechteren, wat kan leiden tot een algeheel verminderde werking van het afweersysteem. Bovendien verlagen steroïden de tolerantie voor glucose, terwijl er juist een toename van de resistentie tegen insuline optreedt. Dit lijkt op diabetes type II. Dit verdwijnt echter meestal wel spoedig na het stoppen met het gebruik van steroïden.

Verdere bijwerkingen
Er zijn een aantal gevallen geweest die een mogelijk verband aangeven tussen de inname van anabole steroïden en het ontwikkelen van Wilms tumoren en prostaatcarcinomen. In de medische literatuur over steroïden gebruik wordt ook een optreden van slaap apneu gerapporteerd, welke wordt gerelateerd met een door het gebruik van steroïden ontstane toename in de rode bloedcellen, door welke statis van het bloed en trombose kan ontstaan. Ook kan gebruik de schildklier beïnvloeden. Het is gebleken dat gebruik van AS de aanmaak van het schildklierhormoon (TSH) en de aanmaak van bijproducten van de schildklier verminderd. Ook dit verdwijnt een paar weken na het stoppen met het gebruik van anabole steroïden.

Multi-gebruik
Veel ernstige gevolgen van het gebruik van anabole steroïden kunnen voorkomen omdat er meerdere soorten middelen door elkaar heen gebruikt worden. Aan de ene kant proberen atleten door de inname van verschillende types geneesmiddelen de bijwerkingen van de steroïden tegen te gaan. Hiervoor wordt bijvoorbeeld hCG, schildklierhormonen, anti-oestrogenen en antidepressiva gebruikt. Aan de andere kant proberen gebruikers de effecten van steroïden juist te stimuleren, door gebruik te maken van andere hormonen met anabole kwaliteiten, zoals bijvoorbeeld insuline, clenbuterol, groeihormoon en erythropoietine. Omdat het meeste gebruik van deze combinaties van middelen voorkomt buiten de medische wereld, is het zeer aannemelijk dat deze praktijken leiden tot zeer ernstige aandoeningen.

metamedicavumc.nl
Logo