Vrouwen en Anabolen, Kans op Vermannelijkende Bijwerkingen

Onderzoeker en psychiater Ingrid Amalia Havnes heeft vrouwelijke bodybuilders geïnterviewd en onderzocht hoe hun gebruik van bepaalde dopingmiddelen hen fysiek, psychisch en sociaal heeft beïnvloed.

Havnes onderzocht waarom de vrouwen anabole androgene steroïden (AAS) gingen gebruiken, wat de bijwerkingen waren en hoe ze met de bijwerkingen omgingen.

“Dit is een gevoelige kwestie. De vrouwen worden vaak gestigmatiseerd. Daarom onthullen ze hun gebruik van anabole steroïden meestal niet aan hun familie, vrienden binnen en buiten hun trainingsomgeving”, legt Havnes uit.

Veel van de vrouwen schaamden zich en leden aan sociale problemen die verband hielden met verschillende bijwerkingen. Maar ze konden ook voelen wat volgens hen de positieve effecten waren van het gebruik van deze kunstmatige testosteron.

“Het is belangrijk om te begrijpen dat velen in deze periode van hun leven positieve effecten ervaren. Dat kan het moeilijk maken om te stoppen met het gebruik van de middelen”, zegt Havnes.

De studie is een van de weinige die zijn uitgevoerd met betrekking tot vrouwen die dergelijke steroïden gebruiken.

Havnes voerde het onderzoek uit samen met een onderzoeksgroep van het Universitair Ziekenhuis van Oslo die onderzoek deed naar AAS. Ze werkt ook in het ziekenhuis en behandelt patiënten die willen stoppen met het gebruik van deze steroïden.

Vrouw met gespierd lijf

Weinig kennis over de vrouwen

Anabole androgene steroïden zijn een kunstmatig vervaardigd testosteron, dat wordt gebruikt om het spiervolume en de kracht te vergroten. Het gebruik ervan werd in 2013 bij wet verboden in Noorwegen.

Havnes en haar collega’s voerden grondige interviews met 16 vrouwen die huidige of voormalige AAS-gebruikers waren.

Er is informatie beschikbaar uit uitgebreid onderzoek over de specifieke bijwerkingen die vrouwen lopen bij het gebruik van deze steroïden. Maar er is weinig onderzoek gedaan naar hoe vrouwen over deze veranderingen denken. Het gebruik van SSA en de schade die het aan mannen toebrengt, is uitgebreider onderzocht.

Havnes wijst erop dat vrouwen die anabole steroïden gebruiken een moeilijk bereikbare groep zijn.

Mannelijke kenmerken en schaamte

Alle vrouwen die deelnamen aan het onderzoek ervoeren een aantal ongewenste mannelijke eigenschappen bij het gebruik ervan. Velen waren hier niet op voorbereid.

Meer gezichtshaar, kleinere borsten, een diepere stem en een vergrote clitoris behoorden tot de negatieve effecten.

“Hierdoor kregen ze schaamte, een verminderd zelfbeeld en sociale problemen”, zegt Havnes.

Meer dan de helft in fitnesskringen

Tien van de vrouwen kwamen uit fitness- of bodybuildingkringen en hadden deelgenomen aan regionale, nationale of internationale wedstrijden.

“De andere zes waren niet betrokken bij dergelijke wedstrijden, maar ze werkten met gewichten in combinatie met het gebruik van AAS om de lichamen te bereiken die ze zochten”, zegt Havnes.

ANNONSE
Tien vrouwen hadden de steroïden eruit geknipt en zes gebruikten ze nog steeds.

In de afgelopen decennia is het ideaal van het vrouwelijk lichaam in veel geesten

veranderd van een slank naar een gespierd lichaam.

“Dit kan ertoe hebben bijgedragen dat degenen die betrokken zijn in fitnesskringen zijn blootgesteld aan het gebruik van anabole steroïden”, zegt Havnes.

Sterker en minder lichaamsvet


De meesten zeiden dat ze begonnen waren met anabole steroïden omdat ze grotere spieren en minder lichaamsvet wilden.

Verschillende deelnemers begonnen met AAS nadat ze ontdekten dat het effect van sporten na jaren van intensieve training was gestagneerd.

Sommigen waren nog maar kort bezig met trainen en wilden een kortere weg om vooruitgang te boeken bij het opbouwen van spieren. Dit doel omvatte zowel deelnemers met als zonder fitness- of bodybuildingwedstrijden, legt Havnes uit.

Afhankelijk van mannelijk advies

De meeste vrouwen in het onderzoek maakten kennis met AAS door mannelijke partners die het medicijn ook gebruikten, of door vrienden of coaches/trainers. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen was 23 toen ze als gebruikers begonnen.

Ze namen de drugs in de vorm van pillen of injecties. Ze namen lagere doseringen dan mannen en namen over het algemeen periodieke pauzes.

Maar ze ondervonden allemaal ongewenste bijwerkingen, waarvan sommige zelfs na een impulsief, kortdurend gebruik.

Veel van de mannelijke eigenschappen bleven bestaan ​​nadat ze stopten met het gebruik van de hormoonmedicijnen.

“Het is zorgelijk dat de vrouwen vertrouwden op de knowhow van deze mannen met betrekking tot doseringen, welke medicijnen ze gebruikten en de duur van de behandelingen”, zegt Havnes.

De stoffen kunnen leiden tot ernstige lichamelijke en psychische bijwerkingen, zoals hart- en vaatziekten, depressie, angst en psychosen.

“De vrouwen waren over het algemeen niet al te bezorgd over de risico’s voor hun lever of hart. Ze waren meer bang voor vermannelijkende bijwerkingen”, zegt Havnes.

Vrouwelijke bodybuilder aan anabolen

Velen hadden borstimplantaten

Kleinere borsten en meer gezichts- en lichaamshaar waren vaak voorkomende bijwerkingen. Sommigen hadden last van problemen met acne in het gezicht.

“Hun borsten kunnen krimpen door onvoldoende onderhuids vet en de impact van steroïden op borstweefsel”, legt Havnes uit.

Maar de vrouwen ervoeren deze bijwerkingen als makkelijker om mee om te gaan dan anderen.

“Ze konden dit neutraliseren door ongewenste haargroei te verwijderen en borstimplantaten te krijgen. De meeste deelnemers hadden deze implantaten”, zegt Havnes.

Schaamte voor zwaardere stem

De vrouwen waren meer bezorgd over hun diepere stemmen.

“Er waren voorbeelden van de stem die zo diep en schril werd dat de persoon aan de andere kant dacht dat ze een man waren toen ze de bestelling aan de telefoon plaatsten”, zegt Havnes.

Velen schaamden zich voor hun diepere stem en betreurden het middelengebruik op deze gronden.

Weinig vrouwen communiceerden openlijk over hun gebruik van AAS met hun familie of vrienden binnen en buiten fitnesskringen. Dus de verandering in stem zou anderen kunnen tippen over hun gebruik van de illegale stof.

Sommigen vertelden dat hun stem minder diep werd na het stoppen met het gebruik van het medicijn, maar het was nog steeds niet teruggekeerd naar zijn vroegere, vrouwelijke toonhoogte.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

metamedicavumc.nl
Logo