Top Sport – Willen winnen kosten wat het kost!

Arnold schwarzenegger triceps

Uitblinken in atletiekwedstrijden is een geweldige ervaring. De meeste atleten, zowel de amateurs van middelbare scholen en universiteiten als de professionals nemen vooral deel aan sportactiviteiten om hun vaardigheden te meten met die van hun concurrenten en om de voldoening die je ervaart wanneer je het uiterste resultaat kan bereiken met het potentieel dat je bezit.  

Voor anderen is het om hun verlangen naar erkenning en roem te bevredigen. En dat schept, helaas, ook atleten die tegen elke prijs willen winnen. Hun vastberadenheid zal ze motiveren om anabole steroïden te gebruiken, ondanks het bewijs dat deze drugs onomkeerbare fysieke schade kunnen veroorzaken en ernstige bijwerkingen.

Anabole steroïden zijn sterke chemische middelen die op recept worden verkregen. Het zijn gereguleerde stoffen die, in hoge doseringen, door sommige mensen worden misbruikt om hun atletische prestaties te verbeteren.

Anabole steroïden zijn niet hetzelfde als steroïde medicaties, zoals prednison en hydrocortison (cortisol), die legitieme middelen zijn voor de behandeling van astma en ontstekingen van de huid of andere lichaamsdelen. Anabole betekent weefsel voor de bodybuilder, om je lichaam op te bouwen dus.

Anabole steroïden kopen helpt spieren opbouwen en de lichaamsmassa vergroten omdat ze een namaak zijn van testosteron, de natuurlijke mannelijke hormoon in het lichaam. Steroïden kunnen de lenigheid of vaardigheid van een atleet echter niet verbeteren. De factoren die het atletisch vermogen bepalen zijn verschillend, waaronder genetica, lichaamsgrootte, leeftijd, geslacht, het type voeding en hoe hard een atleet bereid is om te trainen.

Anabole steroïden zijn een chemisch product afgeleid van testosteron, het ‘mannelijke geslachtshormoon’. Indien goed gebruikt, kunnen anabole steroïden helpen in de behandeling van bloedafwijkingen, bindweefselziektes, bepaalde types kanker, hardnekkige artritis, sommige seksuele functiestoornissen en nog meer ernstige ziektes.

Ze zijn alleen op recept te krijgen en mogen, vanwege de ernstige bijwerkingen die ze kunnen veroorzaken, alleen worden gebruikt onder streng medisch toezicht. Volgens de Amerikaanse wet, zowel federaal als van de staat New York, kunnen anabole steroïden alleen worden voorgeschreven door een erkende arts en na een face-to-face (oog in oog) onderzoek van de patiënt.

Het precieze aantal atleten die anabole steroïden misbruiken is niet bekend. Weinig atleten zijn bereid om toe te geven dat ze anabole steroïden gebruiken, vooral omdat verboden wordt door veel atletiekverenigingen, waaronder de NFL (National Footbal League), de MLB (Major League Baseball), de NCAA (National Collegiate Athletic Association) en het IOC (Internationaal Olympisch Comité) pelen.


De NFL controleert haar spelers regelmatig op illegaal gebruik. Spelers die positief resulteren worden geschorst en, bij herhaling, worden ze uit de ‘League’ verbannen. De MLB test jaarlijks al haar spelers. Als ze positief worden gevonden, volgt er een schorsing van maximaal tien dagen. Als een speler, na de eerste test, weer positief wordt gevonden, dan kan hij geschorst worden en krijgt geen salaris voor een periode van maximaal een jaar.

De American Academy of Pediatrics (Amerikaanse academie voor kindergeneeskunde) en de American College of Sports Medicine (Amerikaanse college voor sportgeneeskunde) veroordelen het gebruik van anabole steroïden om sportieve prestatie te verbeteren en voor bodybuilding.

Waarom zijn er atleten die anabole steroïden misbruiken?

Atleten die slecht geïnformeerd zijn of misleid, geloven dat anabole steroïden hun concurrentievermogen en prestaties kunnen verbeteren en, soms aangemoedigd door hun coach of ouders, maken misbruik van deze drugs om de spiermassa te vergroten, om de lichaamsmassa te verhogen en de agressiviteit te bevorderen.

Er zijn atleten die vaak twee of meer anabole steroïden tegelijk innemen, voor oraal gebruik en/of om te injecteren, door elkaar en soms met de toevoeging van andere stoffen zoals stimulerende middelen, pijnstillers en groeihormonen. Zoiets wordt ‘stacking’ (opstapelen) genoemd.

De atleet gelooft dan dat hij meer kracht of spiermassa kan produceren met meerdere drugs dan met slechts een. Wat hij niet weet, of liever negeert, is de schade dat zijn lichaam kan verwachten door het misbruik van deze drugs.

Supplementen

Met makkelijk te verkrijgen supplementen, zoals creatine, moeten we zeer voorzichtig omgaan. De fabrikanten beweren dat ze spieren kunnen bouwen en meer kracht geven en dat het allemaal zonder de bijwerkingen van steroïden kan. Voedingssupplementen hoeven niet schadelijk te zijn, mits ze in kleine doseringen worden genomen.

Praat eerst met je arts, voordat je voedingssupplementen inneemt of toevoegt aan je dieet. Voedingssupplementen kunnen gevaarlijk zijn, wanneer ze in grote hoeveelheden worden gebruikt en samen met alcohol of aspirine, en ook in combinatie met stimulerende middelen zoals cafeïne of efedrine.

Creatine kan krampen en diarree veroorzaken en dat op korte termijn. Mogelijke consequenties van creatine gebruik over langere periodes zijn minder bekend, maar creatine wordt geassocieerd met spierblessures en nierproblemen.

Tegenwoordig winnen creatine en andere voedingssupplementen aan populariteit. Fabrikanten claimen dat ze spieren opbouwen en verbetering brengen aan kracht en uithoudingsvermogen zonder de bijwerkingen van steroïden.

Voedingssupplementen worden niet gereglementeerd door de FDA (Food and Drug Administration) en zijn niet onderworpen aan dezelfde strenge regels als drugs.

Toch kunnen ze schadelijke gevolgen veroorzaken bij misbruik.

De NFL, NCAA en het IOC (Internationaal Olympisch Comité) verbieden het gebruik van creatine en een aantal andere voedingssupplementen. In de staat New York verbiedt de wet de verkoop van voedingssupplementen met het stimulerend middel ephedra (Zeedruif).

Misbruik van anabole steroïden en zijn gevaar

Wanneer je anabole steroïden verkeerd gebruikt, kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontstaan, zoals hoge bloeddruk en hartziektes, leverschade en leverkanker, beroertes en bloedproppen.

Steroïden veroorzaken ook andere bijwerkingen zoals misselijkheid en braken, een verhoogd risico van verwondingen aan ligamenten en pezen, hoofdpijn, zere gewrichten, spierkrampen, diarree, slaapproblemen en een ernstige vorm van acne.

Het totale impact van het misbruik van anabole steroïden is nog onbekend, maar zorgverleners hebben de volgende problemen al vastgesteld:

Bloed

Er worden cholesterol patronen ontwikkeld die geassocieerd zijn met hart- en vaatziektes, verstopte bloedvaten en beroertes.

Hart

Verhoogde cholesterol en verhoogde bloedruk.

Lever

Verminderde leverfuncties, lever peliosis (met bloed gevulde cysten die kunnen breken en tot leverfalen leiden) en tumors.

Skelet

Groeistoornissen, veroorzaakt door de voortijdige sluiting van de kraakbeenachtige groeischijven bij adolescenten en toenemende spierpijn en spierscheurtjes.

Huid

Het uiterlijk van de huid, toenemende acne en andere huiduitslag of aandoeningen, mannelijke kaalheid, oedeem (zwelling door opeenhoping van vocht), striemen.

Immuunsysteem

Hepatitis B of C, HIV infectie (wanneer naalden door meer gebruikers worden gedeeld).

Psychologisch

Stemmingswisselingen, agressie en zelfs gewelddadig gedrag, depressie, psychotische aanvallen, verslaving.

Anabole steroïden zijn afgeleid van testosteron en kunnen daarom grote invloed hebben op de hormoonspiegels van zowel mannelijke als vrouwelijke verslaafden.

Bij mannen, kunnen deze effecten een of meer van de volgende problemen veroorzaken:

 • Tijdelijke onvruchtbaarheid of steriliteit (omkeerbaar)
 • Veranderde libido
 • Prostaatvergroting en verhoogd risico op prostaatkanker
 • Onomkeerbare borstvergroting
 • Pijnlijke erecties
 • Inkrimping van de testikels
 • Lagere niveaus van testosteron
 • Abnormale productie van zaadcellen
 • Verhoogde concentraties van oestrogeen

Bij vrouwen, hebben zorgverleners de volgende problemen geconstateerd:

 • Verhoogd risico op baarmoederhalskanker en endometriumcarcinoom of baarmoederkanker
 • Verhoogd risico op osteoporose
 • Tijdelijke onvruchtbaarheid of steriliteit (omkeerbaar)
 • Veranderde libido
 • Aangeboren afwijkingen in toekomstige kinderen
 • Wijzigingen in de vetverdeling
 • Groei van gezichts- en lichaamsbeharing
 • Verdieping van de stem
 • Inkrimping van borsten en baarmoeder
 •  Clitorisvergroting
 • Onregelmatige menstruatie

Veranderingen in het voortplantingssysteem van mannen zijn vaak reversibel indien het misbruik van anabole steroïden niet al te lang heeft geduurd. Bij de vrouwen zijn sommige veranderingen helaas niet omkeerbaar.

Anabole steroïden te lang misbruiken resulteert vaak in lichamelijke verslaving. De misbruikers zullen moeten worden onderworpen aan een lang ontwenningsprogramma, onder streng medisch toezicht.

HIV/AIDS gevaar

Atleten die anabole steroïden gebruiken, delen soms met anderen medegebruikers naalden, spuiten of andere apparatuur die ze nodig hebben om de drugs te injecteren.

Een persoon die naalden, spuiten en andere apparatuur met anderen deelt, loopt grote kans op een overdracht van het HIV (human immunodeficiency virus) en HIV is het virus dat aids (Acquired immunodeficiency syndrome) veroorzaakt.

Wanneer iemand naalden, spuiten of andere apparatuur deelt om steroïden in de ader, spieren of onder de huid te injecteren, kunnen kleine hoeveelheden bloed van iemand die met het HIV is besmet in de bloedstroom van de volgende gebruiker van betreffende apparatuur terechtkomen.

HIV valt het afweersysteem aan, waardoor het lichaam minder goed zal vechten tegen kanker en infecties. Tegen HIV of aids zijn er voorlopig geen vaccins of remedies. Mensen die mogelijk aan HIV zijn blootgesteld, moeten worden getest zodat ze vroeg aan een behandeling kunnen beginnen, indien het virus bij hun is gevonden.

Naar iemand kijken is niet voldoende om erachter te komen of hij/zij HIV hebben. En sommige mensen weten zelf niet dat ze HIV hebben omdat je jarenlang besmet kan zijn met HIV en geen symptomen tonen. Iedereen die ooit een naald om drugs te injecteren heeft gedeeld, als was het maar een enkele keer, kan besmet zijn geraakt met het HIV en moet worden getest.

Een einde maken aan het misbruik van anabole steroïden

Er zijn veel manieren om je kracht te verhogen en je uitstraling te verbeteren. Indien je serieus bent over de sport die je beoefent en over je gezondheid, dan moet je het volgende goed onthouden:

 • Train veilig, zonder drugs te gebruiken
 • Eet gezond
 • Zorg voor voldoende rust
 • Stel voor jezelf doelen die realistisch zijn en wees trots op jezelf als je ze bereikt
 • Bij je training, zoek begeleiding, coaching en advies van betrouwbare professionals
 • Speel op veilig om blessures te voorkomen en gebruik beschermende kleding
 • Praat met je zorgverzekeraar over voeding, gezondheid, het voorkomen van letsel en over veilige manieren om sterker te worden

Het misbruik van anabole steroïden door atleten van middelbare school en universiteit en andere amateurs is bijzonder gevaarlijk. Wie deelneemt aan amateursport moet bewust zijn van de fysieke en emotionele gevaren die verbonden zijn met het misbruik van steroïden.

De houding “winnen tegen elke prijs” die sommige atleten hebben moet omgeleid worden en vervangen door persoonlijke toewijding, door een uitgebreide kennis van de fysieke eisen en voorwaarden, door het behoud van een gezonde levensstijl en door de waardering van de voldoening die deelnemen aan een sport kan geven.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

metamedicavumc.nl
Logo